Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2016

Κις Λορέν-Quiche Lorraine

Παρασκευή σήμερα,η τελευταία ημέρα της εβδομάδας,just food ημέρα και θα σας δείξω μια συνταγή που λάτρεψα.Είμαι λάτρης των ταρτών,από τις πιο μικρές,που λανσάρονται στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων,μέχρι τις μεγάλες,είτε γλυκές,είτε αλμυρές.Ήθελα λοιπόν να φτιάξω μια δικιά μου τάρτα,βρήκα μια κις λορέν στο blog funky cook και τη δοκίμασα με κάποιες παραλλαγές.Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό.




Υλικά:



για τη ζύμη:

100 gr. βούτυρο 
185 gr. αλεύρι μαλακό
1 κρόκο αυγού
3 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι






για τη γέμιση:

220 ml. κρέμα γάλακτος πλήρες
120 gr. γιαούρτι στραγγιστό
80 ml. γάλα φρέσκο
15 φέτες γκούντα
15 φέτες μπέικον ή ζαμπόν

τριμμένη κεφαλογραβιέρα
1½ κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα 
3 αυγά
πιπέρι


Εκτέλεση:

η ζύμη:

Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο, το οποίο δεν αφήνουμε να ξεπαγώσει, σε κυβάκια.
Τρίβουμε με τα δάχτυλά μας να ομογενοποιηθούν τα δύο υλικά ώστε να πάρουμε ένα τριφτό, σαν ψίχουλα αποτέλεσμα.
Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού, το αλάτι, την ζάχαρη και το παγωμένο νερό, ζυμώνουμε για λίγα λεπτά να ενωθούν τα υλικά και να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη.
Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε την ζύμη για 15′ στην κατάψυξη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και  απλώνουμε τη ζύμη σε ταρτιέρα 22- εκατοστών.
Κάνουμε μερικές τρύπες στην ζύμη με ένα πιρούνι και γεμίζουμε με ωμά όσπρια, ρεβύθια ή φασόλια.
Ψήνουμε για 15’ στους 175ο C και ξεκινάμε να ετοιμάζουμε την γέμιση.
η γέμιση
Κόβουμε τις φέτες του ζαμπόν και του τυριού.
Σε ένα μπωλ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το γιαούρτι, την μουστάρδα  και τέλος τα αυγά, ανακατεύουμε καλά με σύρμα.
Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και αφαιρούμε τα όσπρια.
Προσθέτουμε τα κομμάτια ζαμπόν, τυριού και την τριμμένη κεφαλογραβιέρα και ρίχνουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε.
Καρυκεύουμε με πιπέρι.(Εγώ χρησιμοποίησα κόκκινο)
Ψήνουμε την κις λορέν στους 175ο C μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, περίπου 35-40 λεπτά.
Σερβίρουμε όταν περάσουν 15 λεπτά ώστε να κρυώσει η κις λορέν.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου